Et godt sykkelterreng har et underlag som ikke er sleipt og for mykt, det skal være lite stein og ikke gjengrodd av høyt gress. Ideelt sett da. Mange kjører til høyfjellet og sykler der, og ofte er terrenget bra fordi det ikke er så høyt gress og det er passe kupert til å kose seg med litt fartslek. Personlige interesser må her veies opp mot hva du finner de ulike plassene. Noen kan like å sykle ned en skibakke, andre vil synes det blir for heftig. Det er viktig å unngå myr og fuktig bunn, hvis du vil ha en god tur. Et godt kart er godt å ha.
Skiløyper uten snø
Veldig ofte er det godt sykkelterreng der det er skiløyper om vinteren. Bare husk å sjekke at det er lov å sykle der du ønsker. Det finnes også egne sykkelkart som anbefaler gode områder å sykle i. Norge byr på utrolig mange flotte steder, med uendelig mange muligheter for langturer i nydelig natur. Også for nybegynnere som ikke har syklet i terrenget før. Det fineste med Norge er at allemannsretten gir deg lov til å sykle overalt på fjellet, og her er det også mye flott terreng. Mange plasser er det også gode anlegg for skiløpere om vinteren, hvor syklister kan kose seg før snøen kommer.
Terreng eller grusvei?
Ofte vil du finne plasser som har en kombinasjon av grusvei eller gruset sti, og åpent terreng som kanskje har sti fra stor gåtrafikk. Sykkelen din bør være utstyrt for å tåle en støyt, terrenget kan være røft for støtdempere og dekk. På en grusvei er det helt annerledes enn i terrenget. Det kreves utholdenhet og teknikk å sykle utenfor vei og sti, men dette lokker nok til seg de som ønsker seg litt utfordringer på sykkelen. Det er også mulig å sykle ned bratte skråninger, eller søke til crossbaner. Men i utmarken vil det alltid være flest muligheter for en skikkelig god tur.
Ta vare på terrenget
Allemannsretten er unik og gir alle lov til å ferdes fritt i utmark og skog, du kan sykle, gå og løpe hvor du vil. Men det betyr ikke at naturen tåler stor trafikk så godt. Hvis alle tar hensyn til både naturen og andre friluftsglade folk, så bevarer vi turområdene lenge. Når du sykler rundt på fjellet kan det være lurt å følge stier, selv om det kanskje ikke er like spennende som å kjøre offroad. Men det er ikke alle plasser det lønner seg å lage nye spor heller. Det kan også være en god idé å la være å ta den mest oppkjørte stien i vått føre.
Hvor er de gode stiene?
I nesten alle fylker kan du finne gode plasser for deg og terrengsykkelen. Men du finner kanskje de aller beste stiene i Midt-Norge – Valdres, Hemsedal, Beitostølen og Nesbyen. Her finner du ekstra godt tilrettelagte opparbeidede stier for terrengsykling. Men selvsagt, velger du slike plasser blir du sjelden alene i terrenget. Vil du sykle ensomt på tur, må du kanskje finne plasser på kartet selv, og kanskje du til og med må lage din egen vei. Men de aller fleste steder som egner seg godt er altså både godt brukt og merket med skilt. Likevel er det alltid en god idé å ha med seg et kart.
Nyttige tips for terrengsykling
Terrengsykling er moro fordi det er ingen grenser for hva og hvor du kan dra. Det er ingen regler utenom vanlig folkeskikk og hensynet til andre. Du bestemmer selv hvor du vil dra, hvor langt du vil sykle og om du vil være mer ekstrem eller ikke. Men husk å bruke hjelm, og gjerne håndleddsbeskyttere. Og som alltid når du drar ut på tur, fortell gjerne noen om ruten din og hvor lenge du vil være borte. Det er vanskelig å si konkret hva slags terreng som er best, for det avhenger av dine personlige evner og preferanser. Alt skogsterreng er egentlig godt egnet. Kos deg og nyt naturen!